Vitamin C

Vitamin C, ibland även kallat askorbinsyra, är ett viktigt näringsämne som är bra för flera av kroppens funktioner.

Immunförsvaret: Vitamin C stärker immunförsvaret genom att stödja produktionen av vita blodkroppar som hjälper till att skydda kroppen mot infektioner och sjukdomar.

Kollagenproduktion: Vitamin C är nödvändigt för att producera kollagen, ett protein som är viktigt för hudens, benens, broskets och blodkärlens struktur och hälsa.

Antioxidant: Vitamin C fungerar som en antioxidant som hjälper till att skydda kroppens celler från skador orsakade av fria radikaler och minskar risken för kroniska sjukdomar som hjärt-kärlsjukdomar och cancer.

Järnabsorption: Vitamin C förbättrar absorptionen av icke-hemjärn, som är en form av järn som finns i växtbaserade livsmedel. Detta bidrar till att förhindra järnbrist och anemi.

Vitamin C finns framför allt i frukt och grönsaker, som exempelvis:

  • Citrusfrukter: apelsin, grapefrukt, citron och lime
  • Bär: jordgubbar, hallon, blåbär, björnbär, tranbär
  • Kiwi
  • Papaya
  • Mango
  • Ananas
  • Melon
  • Grönsaker: paprika (röd, gul och grön), broccoli, spenat, kål, brysselkål, blomkål, potatis
  • Tomater och tomatjuice

Det är viktigt att få tillräckligt med vitamin C genom kosten eftersom kroppen inte kan producera eller lagra det i stora mängder. Rekommenderade dagliga intag varierar beroende på ålder och kön, men för vuxna kvinnor är det generellt omkring 75 mg per dag, och för vuxna män är omkring 90 mg per dag.

För lite

Vitamin C är ett viktigt vitamin för kroppens hälsa och funktion. Om man får för lite av det kan man utveckla bristsjukdomen skörbjugg, som är en allvarlig sjukdom som kan leda till döden om den inte behandlas.

Skörbjugg orsakas av en brist på vitamin C, som leder till svaghet, trötthet, muskel- och ledvärk, blödande tandkött och sår som inte läker. Andra symtom kan vara anemi, blåmärken, feber och illamående.

Förutom skörbjugg kan C-vitaminbrist också öka risken för andra hälsoproblem, som försämrad immunfunktion, ökad risk för infektioner, ökad risk för inflammation och försämrad absorption av järn.

Det är viktigt att få tillräckligt med vitamin C genom en hälsosam och balanserad kost, inklusive livsmedel som citrusfrukter, bär, gröna grönsaker, paprika och tomater. Om man har svårt att få tillräckligt med vitamin C genom kosten kan man också överväga att ta ett kosttillskott.

För mycket C-vitamin

Det är möjligt att få i sig för mycket vitamin C, även om det är relativt sällsynt.

Överkonsumtion av vitamin C kan leda till biverkningar som diarré, illamående, magont, huvudvärk, sömnlöshet och i sällsynta fall njursten.

Eftersom vitamin C är ett vattenlösligt vitamin, dvs. att kroppen inte kan lagra det för framtida användning, utsöndras överskottet vanligtvis i urinen. Men om man tar höga doser av kosttillskott som innehåller vitamin C under en längre tid, kan det leda till höga nivåer av vitamin C i kroppen och biverkningar kan uppstå.

Det rekommenderade dagliga intaget av vitamin C varierar beroende på ålder, kön och andra faktorer. Generellt sett är det säkert att ta upp till 2000 mg vitamin C per dag för de flesta vuxna.

Jan Svensson

Licensierad kostrådgivare