lördag 22 juni 2024 09:39
Ägg

Ägg är näringsrika och hälsosamma och kan vara en del av en balanserad kost. De är en utmärkt källa till högkvalitativt protein, som är viktigt för att bygga och underhålla muskler och andra vävnader i kroppen. Ägg innehåller också vitaminer och mineraler som är viktiga för hälsan, som vitamin D, vitamin B12, järn och selen.

Det har tidigare funnits oro för att ägg skulle öka risken för hjärtsjukdomar på grund av höga halter av kolesterol. Forskning har dock visat att det mesta av kolesterolhalten i ägg inte påverkar kolesterolnivåerna i blodet hos de flesta människor. Faktum är att ägg kan hjälpa till att minska risken för hjärtsjukdomar på grund av deras höga näringsinnehåll.

Hur många ägg kan man äta per dag?

Antalet ägg som anses säkert att äta per dag varierar beroende på individens hälsa, ålder, kön och aktivitetsnivå.

Generellt sett anses det vara säkert för de flesta friska vuxna att äta upp till 7 ägg per vecka, dvs ungefär ett om dagen. För vissa personer med hög risk för hjärt- och kärlsjukdomar, kan det vara lämpligt att begränsa äggkonsumtionen ytterligare.

Koktier för ägg

Koktiden för ett ägg beror på hur hårdkokt eller löskokt du vill ha det.

Koktid löskokt ägg

  • 4-5 minuter: Ägget kommer ha en ganska rinnig gula och en något fastare vitan.
  • 5-6 minuter: Ägget kommer ha en mer krämig gula och en helt fast vitan.

Mellankokta ägg

  • 7-8 minuter: Ägget kommer ha en delvis fast gula och en helt fast vitan.

Koktid hårdkokt ägg

  • 9-12 minuter: Ägget kommer ha en helt fast gula och vitan.

För bästa resultat bör du börja med äggen i en kastrull med kallt vatten. Täck äggen helt med vatten, och sätt kastrullen på spisen. Värm vattnet till kokpunkt och börja sedan räkna koktiden.

Ta bort äggen från kastrullen när den önskade tiden har gått, och skölj dem under kallt vatten eller lägg dem i en skål med isvatten för att stoppa tillagningen och göra det lättare att skala dem.

Observera att koktiden kan variera beroende på äggens storlek, antal ägg i kastrullen och höjden över havet. Du kan behöva experimentera lite för att hitta den perfekta koktiden för dina önskemål.

Hårdkokt eller löskokt ägg

Näringsmässigt är det inte så stor skillnad mellan löskokta och hårdkokta ägg. Båda typerna innehåller högkvalitativt protein, vitaminer och mineraler som B-vitaminer, selen, fosfor och vitamin D. Hårdkokta och löskokta ägg har också liknande kaloriinnehåll.

En skillnad som kan påverka näringsinnehållet något är att vissa näringsämnen kan brytas ner vid högre temperaturer och under längre tillagningstid. Det innebär att löskokta ägg kan ha något högre halter av vissa näringsämnen jämfört med hårdkokta. Men den totala skillnaden i näringsinnehåll mellan de två är liten och sannolikt inte signifikant för de flesta människors kost.

När det gäller smak och textur är det en personlig preferens om du föredrar löskokta eller hårdkokta ägg.

Kokt eller stekt

Det är inte heller någon större skillnad näringsmässigt på kokta och stekta ägg. Båda tillagningsmetoderna ger dig högkvalitativt protein, vitaminer och mineraler som B-vitaminer, selen, fosfor och vitamin D. Kaloriinnehållet mellan kokta och stekta ägg är också liknande, förutsatt att stekningen sker med en minimal mängd fett.

När det gäller stekning kan det finnas några små skillnader i näringsinnehållet jämfört med kokta ägg:

  • Fett: När du steker ett ägg använder man ofta fett i form av olja, smör eller margarin. Beroende på vilket fett du använder och hur mycket kan det lägga till ytterligare kalorier och fett i det stekta ägget.
  • Tillagningstemperatur: Stekning sker oftast vid högre temperaturer än kokning. Det kan leda till att man kan bryta ner vissa näringsämnen, som vattenlösliga vitaminer.

Om du vill begränsa extra kalorier och fett kan du välja att använda en non-stickpanna eller en liten mängd olja med låg fetthalt när du steker ägget.