Salt

Kroppen behöver salt för att fungera korrekt. Salt, eller natriumklorid, är en viktig elektrolyt som bidrar till att upprätthålla kroppens vätskebalans, överföra nervsignaler och reglera blodtryck och muskelkontraktioner.

En viss mängd salt är därför nödvändig för att upprätthålla dessa funktioner, men för mycket salt i kosten kan leda till hälsoproblem som högt blodtryck och hjärt-kärlsjukdomar.

Världshälsoorganisationen (WHO) rekommenderar att vuxna och barn över 2 år får i sig mindre än 5 gram salt per dag. Det motsvarar ungefär 1 tesked och inkluderar allt salt i kosten, både det som finns naturligt i livsmedel och det som tillsätts under tillagning och vid bordet. För barn under 2 år rekommenderas ännu lägre nivåer av saltintag.

Att följa de här rekommendationerna kan minska risken för högt blodtryck och hjärt-kärlsjukdomar.

Den nedre gränsen av natrium som vi behöver för att kroppen ska fungera har beräknats till 575 gram per dag. Det motsvarar 1,5 gram salt. Variationerna kan dock vara stora beroende på fysisk aktivitet och temperatur.

Minska saltintaget

Här är några råd för att minska ditt saltintag:

  • Läs etiketterna: Kontrollera näringsinnehållet på förpackade livsmedel för att avgöra hur mycket natrium de innehåller. Välj produkter med lägre natriuminnehåll när det är möjligt.
  • Ät färskt: Ät färska frukter, grönsaker, bönor och magert kött som naturligt innehåller mindre salt än bearbetade och konserverade livsmedel.
  • Krydda rätt: Använd kryddor, örter, citron, lime och andra smakförstärkare istället för salt när du lagar mat. Det hjälper dig att minska saltintaget utan att kompromissa med smaken.
  • Ät hemlagad mat: Laga mat hemma så ofta som möjligt för att ha kontroll över hur mycket salt som tillsätts. Många restauranger och snabbmatskedjor använder mycket salt i sina rätter.
  • Minska gradvis: Minska ditt saltintag gradvis över tid för att låta dina smaklökar anpassa sig. Det gör det lättare att bibehålla en låg-salt diet på lång sikt.
  • Välj osaltade snacks: Byt ut saltade snacks som chips och saltade nötter mot osaltade alternativ som frukt, grönsaksstavar, naturella popcorn och osaltade nötter.
  • Undvik mycket saltade livsmedel: Försök att undvika livsmedel som är kända för att ha höga halter av salt, som charkuterier, konserver, inlagda grönsaker, buljonger, färdigmat och snabbmat.

Kom ihåg att förändringar i kosten kan ta tid och det är viktigt att ha tålamod.

Vanligt bordssalt

Salt kan utvinnas från underjordiska saltgruvor, där stora mängder salt finns i bergsformationer. Gruvarbetare borrar och spränger bort saltet från berget, och sedan transporteras saltet till ytan i form av stora klumpar eller block.

Dessa block krossas, mals och raffineras för att få fram det fina, vita bordssaltet vi är vana vid. Under raffineringsprocessen kan vissa spårmineraler och föroreningar tas bort, och jod kan tillsättas för att skapa joderat salt.

Salt kan också utvinnas genom avdunstning av saltvatten. I detta förfarande pumpas vatten från saltvattenkällor, som exempelvis havet, in i stora avdunstningsbassänger.

Solen och vinden får vattnet att avdunsta och lämna kvar saltkristaller på botten av bassängerna. Dessa kristaller skrapas upp, sköljs, torkas och raffineras för att producera bordssalt. Liksom med salt från gruvor kan jod tillsättas under raffineringsprocessen för att skapa joderat salt.

Oavsett vilken metod som används för att utvinna bordssalt, går det igenom en raffineringsprocess för att säkerställa att det är rent och säkert att använda. Raffinerat bordssalt har en fin konsistens och är vanligtvis det billigaste och mest tillgängliga alternativet bland olika typer av salt.

Mineralsalt

Mineralsalt, också känt som havssalt eller bergsalt, innehåller ofta fler mineraler än vanligt bordssalt. Dessa mineraler kan inkludera magnesium, kalcium och kalium, som alla spelar en roll i kroppens funktioner.

Även om de här mineralerna kan bidra till att göra mineralsalt något mer näringsrikt än vanligt salt, är skillnaderna generellt små och har kanske inte någon betydande inverkan på din hälsa.

När det gäller natriuminnehåll är mineralsalt och vanligt salt ofta mycket lika. Eftersom det är överdrivet natriumintag som är kopplat till hälsoproblem som högt blodtryck och hjärt-kärlsjukdomar, är det viktigare att fokusera på att minska ditt totala saltintag snarare än att endast byta ut vanligt salt mot mineralsalt.

Om du väljer att använda mineralsalt, är det fortfarande viktigt att vara medveten om ditt totala saltintag och att följa rekommendationerna för dagligt saltintag.

Seltin

Seltin är en produkt som kombinerar natriumklorid (vanligt salt) med kaliumklorid. Syftet med att blanda dessa två ämnen är att skapa en saltprodukt med lägre natriuminnehåll. Det kan vara fördelaktigt för personer som vill minska sitt natriumintag för att förbättra sin hälsa.

Eftersom överdrivet natriumintag kan bidra till hälsoproblem som högt blodtryck och hjärt-kärlsjukdomar, kan det vara nyttigare att använda Seltin jämfört med vanligt salt för vissa individer.

Kaliumklorid i Seltin kan också ha fördelen av att balansera natriumets effekter på blodtrycket, eftersom kalium är känt för att hjälpa till att sänka blodtrycket.

Himalayasalt

Himalayasalt, också känt som rosa salt eller Himalayan rosa salt, är en typ av bergsalt som utvinns från Khewra-saltgruvan i Punjab-regionen i Pakistan, som ligger vid foten av Himalaya.

Det rosa saltet är känt för sin karakteristiska rosa färg, som kommer från de spår av mineraler som finns i saltet, som järn, kalium och magnesium.

Himalayasalt anses av vissa som ett mer naturligt och oprocessat alternativ till vanligt bordssalt på grund av dess innehåll av spårmineraler.

Det används ofta i matlagning och som en finish för olika rätter på grund av dess distinkta smak och färg. Det kan också användas i badsalt och andra hudvårdsprodukter, och i dekorativa lampor och luftrenare.

Även om Himalayasalt innehåller fler spårmineraler än vanligt bordssalt, är skillnaderna i mineralinnehåll oftast små och kanske inte har någon betydande inverkan på din hälsa. Himalayasalt innehåller fortfarande mestadels natriumklorid precis som vanligt bordssalt.

Havssalt

Havssalt utvinns från havsvatten genom avdunstning. I denna process förångas vattnet och lämnar kvar saltkristaller, som sedan kan skördas och användas för matlagning och andra ändamål.

Havssalt är ofta mindre bearbetat än vanligt bordssalt och kan ha en grövre textur och något annorlunda smak. Det innehåller även små mängder spårmineraler som magnesium, kalcium och kalium, som kommer från havsvattnet. Dessa spårmineraler kan ge havssaltet en något annorlunda smakprofil än vanligt salt.

Fleur de sel

Fleur de sel, som betyder ”saltblomma” på franska, är en exklusiv och högkvalitativ typ av havssalt som handskördas från havsvattenytan.

Det bildas när vinden och solen tillsammans skapar små saltkristaller på vattenytan. Dessa kristaller skördas traditionellt för hand med hjälp av träskedar eller annat lämpligt redskap.

Fleur de sel har en delikat smak och en finkornig struktur, som gör att det smälter snabbt och är mycket uppskattat som ett finishingsalt.

Det används för att förhöja smakerna på rätter, särskilt på fisk, kött, grönsaker och choklad. På grund av dess unika produktionssätt och begränsade tillgänglighet är fleur de sel ofta dyrare än andra typer av salt.

Koshersalt

Koshersalt är en typ av salt som har en grövre kornstorlek än vanligt bordssalt. Namnet kommer från dess användning inom judisk matlagning och koshering av kött, där saltet används för att dra ut blodet från köttet enligt judiska matlagningstraditioner.

Det är viktigt att notera att koshersalt i sig inte nödvändigtvis är kosher, men det används i processen för att göra mat kosher.

Koshersalt har några fördelar jämfört med vanligt bordssalt, särskilt när det gäller matlagning. Dess grövre korn gör det lättare att hantera och sprida jämnt över mat, och det löser sig snabbt. Dessutom smakar koshersalt mindre salt än vanligt bordssalt på grund av dess korniga struktur, vilket innebär att det kan användas i större mängder utan att göra maten för salt.

Jan Svensson

Licensierad kostrådgivare