lördag 22 juni 2024 07:18
Räkna ut BMI

Kommer du ihåg de där matteproblemen i skolan som du aldrig trodde du skulle behöva använda i verkliga livet? Här kommer en överraskning: BMI!

Det är en enkel formel som delar din vikt med din längd i kvadrat. Och voilà, du får en siffra som säger… något? För det mesta bara att matte kan vara lika förvirrande i vuxenlivet.

BMI, eller Body Mass Index (eller Kroppsmasseindex om vi ska försöka hålla oss till svenska), är som en Tinder-app för din vikt och längd. Genom att sätta ihop dem får du reda på om du har en ”det är komplicerat”-relation med tyngdkraften eller om allt är cool. Medan det ger en översikt över din kropps komposition, kom ihåg: det kan inte se din fantastiska personlighet eller din förmåga att äta en hel pizza på egen hand.

För att göra livet en liten aning enklare så kan du räkna ut ditt BMI här och direkt få resultatet utan att ens behöva öppna kalkylator-appen på din mobiltelefon.

På så sätt kan du få en uppfattning om du ligger inom det normalintervall som brukar användas för att avgöra ifall du har en ökad risk att drabbas av olika livsstilssjukdomar.

Ange din längd i centimeter och din vikt i kilo i fälten och tryck på Beräkna.

cm
kg