måndag 2 oktober 2023 16:34
Diet-cola eller vatten

Vatten innehåller inga kalorier alls. Diet-cola innehåller ytterst lite kalorier. Så kan du lika gärna dricka diet-cola som vatten?

Inte riktigt. Trots att antalet kalorier inte skiljer särskilt mycket så innehåller cola en del annat som vatten saknar.

Vatten är en helt naturlig källa utan kalorier, socker, färgämnen, smakämnen eller sötningsmedel. Diet-cola innehåller konstgjorda färgämnen, smakämnen och sötningsmedel, och andra tillsatser som kolsyra, koffein och fosforsyra.

Cola innehåller koffein som har en lätt vätskedrivande effekt som gör att du måste dricka mer cola för att släcka törsten jämfört med vatten.

Diet-cola innehåller inget socker, men däremot konstgjorda sötningsmedel, som aspartam, acesulfam K och sukralos, som ger sötma utan kalorier. De här sötningsmedlen har inte visat sig vara skadliga vid normal konsumtion, men det finns fortfarande debatt kring deras långsiktiga effekter på hälsan.

Trots att diet-cola inte innehåller något socker kan det ha effekt på tänderna. Kolsyran i diet-cola kan bidra till tanderosion, och vissa sötningsmedel kan ha en negativ inverkan på tandhälsan.

Sammanfattningsvis, om valet står mellan diet-cola eller vatten, så är vatten den bästa drycken för att hålla kroppen hydrerad och främja en god hälsa. Diet-cola har mycket lågt kaloriinnehåll och kan vara ett alternativ för dem som vill undvika kalorier från socker, men det är viktigt att komma ihåg att det innehåller tillsatser och kan ha vissa negativa effekter på hälsan.

Diet-cola är däremot helt klart att föredra framför sina sockerhaltiga kusiner. En burk Coca Cola Zero innehåller 1 kalori medan en burk vanlig Coca Cola innehåller hela 140 kalorier och socker som motsvarar 10 sockerbitar.